Popotniški forum

Maroko road trip

Dodan 20.01.19 @12:18:08
M.P.S. | Registriran uporabnik | odg. 20.01.2019 @12:18 Prijavi neprimeren komentar

Pozdravljeni,

v mesecu novembru sva z ženo opravila 16 dnevni road trip po Maroku. Pot sva začela v mestu Fes, kjer sva ostala 2 dni. Naprej sva šla čez Srednji Atlas proti puščavi, vmes pa sva se ostavila v mestu Azrou, kjer sva si ogledala naravni park ceder. Ker je pot iz Fesa do Merzouge kar dolga sva prespala v dolini Ziz. Naslednja postaja je bila puščava Erg Chebbi (Sahara). Tu sva jahala kamele in se vozila z jeepi. Čeprav vsi to tako zelo hvalijo, name to ni naredilo posebnega vtisa. Zelo podobno, kot recimo organizirani izleti na potovanjih po Tuniziji. Pot sva nato nadaljevala proti soteskama Thodra in Dades. Predvsem Dades je resnično lepa in vredna ogleda. Zaradi dolge poti proti Marakešu prespiva v mestecu Skoura. Drugo jutro si ogledava zanimivo mesto Aït Benhaddou in nato čez slikovit prelaz Tizi n Ticha do Marakeša. Marakeš je pravi iziv za vožnjo z najetim vozilom. Samo mesto pa je zanimivo, barvito in polno turistov ter domačinov. Resnično vredno obiska. Pot naju je nato vodila proti obali, narediva pa še malo večji ovinek, da si ogledava slapove v Ouzoudu. Veliko je naravnih lepot v Maroku. Škoda je, da je vse tako podvrženo denarju in s tem le-te izgubljajo svoj čar. No naprej do obale Atlantika. Najprej v mesto Essaouira, kjer prespiva, nato obisk mesteca Oualidia in na koncu do mesteca El Jadida. V mestecu Oualidia se splača obiskati restavracijo L'Araignee Gourmande, ki sicer ni najcenejša, se pa sigurno naješ odlične morske hrane. Nato nadaljujeva nazaj proti severu, kjer si najprej ogledava rimske ruševine v kraju Volubilis in prespiva v belem mestu Moulay Idriss Zerhoun. Naprej greva še do obale Mediteranskega morja. Najprej Tetouan nato pa vožnja po obalni cesti od Ceute do Tangerja. V Ceuti je bila na cesti velika gneča zaradi velikega števila pribežnikov, ki čakajo na pot naprej proti Evropi. Čarobno modro mesto Chefchaouen si prišparava za na konec. Resnično je vredno ogleda. Ozke modre ulice so prav lepe in zelo fotogenične. Na poti do Feza od koder imava letalo si ogledava še mesto Meknes. Skupaj sva naredila 3300 km. Ceste po Maroku so dobre. Omejitve so za 10 km/h nižje kot pri nas (mesto 40 km/h, izven naselij 80 km/h, avtocesta 120 km/h). Največja ovira na cestah so policaji, ki jih kar margoli. Naju so v času najinega potepanja ustavili kar pet krat. Dvakrat sva plačala kazen, 3 krat sva se nekako izvlekla brez nje. Domačini so drugače zelo prijazni in ustrežljivi. Predvsem mladi trgovci pa prodajajo na zelo agresiven način in pokažejo nejevoljo, ko ničesar ne kupiš pri njih. Zoprno je tudi, ko ti želijo na vsak način prodati hašiš ali podobne zadeve. Drugače sva se midva počutila varno in bi Maroko priporočala tudi drugim. Spomine sem združil tudi v kratek filmček, ki si ga lahko ogledate na povezavi: https://youtu.be/fuDpdRB4gX8. Mogoče pa kdo najde kakšno novo idejo za obisk posamezne lokacije. Upam, da sem komu pomagal pri izbiri naslednjega potovanja in lep pozdrav.

Mi2 | Gost | odg. 05.02.2019 @21:05 Prijavi neprimeren komentar

Pozdravljeni, v marcu potujeva z ženo v Maroko (FES) za en teden. Kaj nama predlagata, da si ogledava v tako kratkem času?

Nika11 | Gost | odg. 06.02.2019 @09:24 Prijavi neprimeren komentar
Vsekakor priporočam Marrakech in Chefchaouen (modra vasica na severu), všeč mi je bil tudi Rabat, Casablanco pa bi raje izkustila.
Pika. | Gost | odg. 06.02.2019 @12:44 Prijavi neprimeren komentar
Pot čez Atlas je čudovita. Jaz bi predlagala dolino reke Dades, kanjon Todra, Palmeraie pri Skouri (nasad palm pod Unesco, super za kolo ali peš raziskovanje), Ait Ben Haddou, Marakeš in Chefchaouen (severno od Fesa). Puščava mi je tudi bila všeč, ampak ne vem če imata čas za to...
Mirko Potočnik | Registriran uporabnik | odg. 11.02.2019 @17:53 Prijavi neprimeren komentar
Pozdravljeni, en teden je res kar malo, saj so razdalje med zanimivimi kraji kar velike. Poiskusita kak dan preživeti v Fesu, si ogledati sotesko Dades in kanjon Todra. Todra je zanimiva najbolj v spodnjem delu in ker bosta imela premalo časa, bi vama odsvetoval vožnjo prav visoko po tem kanjonu. Puščavo bosta vrjetno morala izpustiti. Mene osebno niti ni tako fascinirala. Zelo podobno kot recimo v Tuniziji ob dnevnih izletih. Preden bosta šla čez Atlas si oglejta še Aït Benhaddou. Vožnja čez Atlas je lepa in zanimiva. Marakeš si le oglejta. Verjetno bosta imela premalo časa za obalo Atlantika, ki je drugače tudi zanimiva. Obvezno pa si oglejta modro mesto Chefchaouen na severu. Ker so razdalje med kraji velike te včasih kar prime, da bi vozil hitreje, kot so omejitve. Pri tem "početju" bodita izredno previdna, saj policajev kar margoli. Upam, da vama uspe ogledati čim več in da bosta imela lepe spomine na Maroko.
Hugy | Gost | odg. 12.09.2019 @19:50 Prijavi neprimeren komentar
Midva greva v novembru za 10 dni. Kaj svetujete, kako je z varnostjo.
Slo123 | Gost | odg. 30.10.2019 @11:08 Prijavi neprimeren komentar
Zdravo mi2 greva tudi v Novembru za en teden plan je sledeč: 1.dan Fes 2.dan Modro mesto z avtobusom ogled zvečer nazaj 3.dan avtobus do Mezrouge (mesto poleg puščavskih sipin) popodlan odhod v puščavo in noč v puščavi 4.dan v mestu Mezrouga ogled jezera in okolice 5.dan odhod v Fes po poti se utaviva v mestu Midled 6.dan ogled tržnid in odhod domov.
Bodi informiran

Ne zamudi naslednje akcije ali pomembnega obvestila!

Si avanturistični popotnik ali vsakodnevni potnik? V vsakem primeru zate pripravljamo ažurne, zanimive in koristne popotniške in potniške informacije, ki ti jih dostavljamo v tvoj poštni nabiralnik enkrat do dvakrat na mesec.